Profesjonalny system ochrony przed szkodnikami

System ochrony przed szkodnikami to w zasadzie must have dla każdego zakładu działającego w branży spożywczej. Ryzyko związane z pojawieniem się niepożądanych gości istnieje o każdej porze roku i może objąć wszystkie pomieszczenia w obiekcie. Obecność szkodników w prosty sposób prowadzi do skażenia produktu i obniżenia warunków sanitarnych w zakładzie. Dlatego tak ważny jest system Read more about Profesjonalny system ochrony przed szkodnikami[…]

Bezpieczeństwo sanitarne pracowników

W dobie panującej pandemii bezpieczeństwo sanitarne pracowników ma jeszcze większe znaczenie niż w poprzednich latach. Rygorystyczne normy sanitarne obowiązują w każdej firmie niezależnie od jej profilu oraz branży. Wysoki poziom bezpieczeństwa gwarantuje dostosowanie do określonych wymogów, a także regularna kontrola. Właściciele firm mogą mieć trudność w samodzielnym stworzeniu komórki, która zadba o bezpieczeństwo sanitarne pracowników. Read more about Bezpieczeństwo sanitarne pracowników[…]

IFS Food 7

IFS FOOD 7 – Co wnosi nowa wersja normy?

Co nowego przynosi najnowsza wersja IFS FOOD 7 Zgodnie z zapowiedzią z początku ubiegłego roku, IFS Food wersja 7.0 została opublikowana w październiku 2020  i już od marca 2021 może być stosowana. Jako obowiązkowa z kolei stanie się w lipcu. Co zawiera? Dlaczego wprowadzone są aktualizacje i zmiany? Jakie i ile? Otóż podążając za zmianami Read more about IFS FOOD 7 – Co wnosi nowa wersja normy?[…]

zwalczanie szkodników

Szczury – zwalczanie szkodników

SZCZURY (RATTUS)- Zwalczanie szkodników i zapobieganie inwazji Te Szkodniki nie należą do lubianych, rzadko kto wypowiada się na ich temat pochlebnie. Jednakże nie ma co ukrywać, że same sobie na taką opinię zapracowały. Przenoszą groźne choroby, drażnią zapachem, skrobaniem, a do tego nie zachwycają swoim wyglądem. Szczury nie wstydzą się tego co jedzą, a do Read more about Szczury – zwalczanie szkodników[…]

szkodniki żywności

Szkodniki żywności w zakładach spożywczych

Szkodniki żywności w zakładach spożywczych Przedsiębiorstwa z sektora produkcji i przetważania żywnośc są zagrożone przez szkodniki z wielu źródeł. W dużych zakładach przyjmowane są surowce pochodzące z wielu źródeł o złożonych łańcuchach dostaw, co wymaga skutecznych procedur monitorowania i kontroli dostaw dostarczanych na teren zakładu. Skuteczne procedury przyjmowania surowców są pierwszym ogniwem eliminacji takich zagrożeń Read more about Szkodniki żywności w zakładach spożywczych[…]

monitoring DDD

Monitoring DDD – nadzór nad szkodnikami

Monitoring DDD – dlaczego monitorujemy obecność szkodników? Monitoring DDD – inaczej ochrona przed szkodnikami które mogą skazić pomieszczenia, rozprzestrzeniać choroby, niszczyć produkty, żywność i mienie. Mogą nawet zrujnować reputację, prowadząc do utraty wizerunku firmy produkcyjnej. Owady, gryzonie i ptaki mogą łatwo zanieczyścić żywność, maszyny produkcyjne i powierzchnie robocze swoimi odchodami, włosami lub częściami ciała. Przenoszą Read more about Monitoring DDD – nadzór nad szkodnikami[…]

szkodniki magazynowe

Szkodniki magazynowe – zagrożenia i monitoring

Szkodniki magazynowe – zagrożenia Szkodniki magazynowe są jednym z głównych problemów związanych ze szkodnikami w produkcji żywności i magazynowania na całym świecie. Ta grupa szkodników, inaczej SPI (ang. Stored Product Insects) lub szkodniki przechowalniane to agrofagi które żyją i rozmnażają się w przechowywanych produktach. Do produktów tych należą produkty pełnoziarniste lub przetworzona żywność, a nawet Read more about Szkodniki magazynowe – zagrożenia i monitoring[…]

IFS 7-Ochrona przed szkodnikami-Zapowiedź zmian

Ochrona przed szkodnikami-IFS 7-Zapowiedź zmian

IFS 7-Zapowiedź zmian w nowej wersji standardu   Od ponad dwóch lat IFS przygotowywał udoskonalenia istniejącej już normy 6.1 dla branży spożywczej. W drugiej połowie lutego 2020 r. oddano do konsultacji publicznych wersje 7.0 – aktualizację standardu IFS Food. Właściciele standardu IFS wprowadzili szereg zmian w dokumentacji na poprzedniej wersji. Usunięto wiele dotychczasowych wymagań i Read more about Ochrona przed szkodnikami-IFS 7-Zapowiedź zmian[…]

Szkodniki i ich wpływ na bezpieczeństwo żywności

Szkodniki i ich wpływ na bezpieczeństwo żywności

Szkodniki mogą wyrządzić poważne szkody w naszych domach, gospodarstwach i zakładach produkujących żywność ale przede wszystkim szkodzą naszemu zdrowiu.  Ich zdolności adaptacyjne oraz aklimatyzacja do większości warunków odgrywają istotną rolę w szerzeniu się wirusów oraz chorób zakaźnych. Co wspólnego ma żywność i szkodniki? Otóż owady, ptactwo, gryzonie często pojawiają się w okolicach związanych z uprawą Read more about Szkodniki i ich wpływ na bezpieczeństwo żywności[…]

Jak ochronić budynek przed szkodnikami

Jak ochronić budynek przed szkodnikami?

Jak ochronić budynek przed szkodnikami? Pytanie zapewne pojawia się wielokrotnie w sytuacjach gdy na Zakładzie spożywczym pojawiają się gryzonie, owady biegające, szkodniki magazynowe czy inne szkodliwe organizmy. Często, pomimo wielu zainstalowanych urządzeń monitorujących aktywność szkodników ich obecność wewnątrz budynków jest nadal odczuwalna. Ważnym elementem IPM (Zintegrowany program ochrony przed szkodnikami) jest zapewnienie szczelności obiektu. Obok Read more about Jak ochronić budynek przed szkodnikami?[…]